2015. feb 16.

Doromboló allergének!

írta: bLina
Doromboló allergének!

Habár kedvencünk dorombolása, és maga a lénye is gyógyító hatással lehet Ránk, tudjuk, hogy sok ember szenved macskaszőr-allergiától. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy Mi macskaszerető emberek, akik netán még allergiások is vagyunk, hogyan folytassuk az életünket?

Maradjon a cica? Vagy ne?

 

Én személy szerint imádom a kis,doromboló szeretetzsákomat. A Mi családunk is macskatulajdonos és nincs olyan allergia ami miatt menesztenénk Őt.

De, mivel a Férjuram a szőrallergia tüneteit produkálta, plusz fokozódott az ekcémája elkezdtem megoldást keresni a problémára. Nézzük mire jutottam az elmúlt pár hétben.

 

Vajon mi okozza a macskaszőr allergiát?

Szögezzük le. Nem konkrétan a cica szőre a ludas!

Leginkább a Fel d1 nevű protein, amely megtalálható a macska nyálában, a bőrében és a végbélnyílás körül lévő faggyúmirigyekben, valamint a szőrén. A többi allergén pedig a macska vizeletében és vérében fordul elő.

Allergiás reakciót az apró hámrétegek okoznak amiket leginkább a korpához tudnék hasonlítani, ezek tapadnak meg a szálló szőrön.

 

A macskaszőr okozta allergia igen gyakori, de van rá megoldás!

Az allergént (mivel jelenléte az állat hormonszintjével áll összefüggésben) többnyire a ki nem herélt macskák termelik. A szőr száll a levegőben, bármihez odaragad. Még ott is fellelhető, ahol nincs macska a közelben, hiszen a macskatulajdonosok a ruhájukon, táskáikon is hordozhatják és bárhol lehullhat róluk.

Így az allergiát okozó macskaszőr jelen lehet olyan otthonban is, ahol sohasem élt macska. Mivel ez az allergén nagyon kisméretű és könnyen belélegezhető, ez az asztma egyik leggyakoribb okozója. Ebből következik, hogy azok a macskatulajdonosok, akik allergiásak a macskaszőrre, nagyobb eséllyel lesznek asztmások.

 

 

Mit tehetünk megelőzés céljából?

 

A macska simogatása után igyekezzünk azonnal kezet mosni!

Töröljük át naponta nedves törülközővel!

Tartsuk a macskát kint, csak rövid időre engedjük be!

Szakszerűen tisztíttassuk az ágyneműt és a lakásban fellelhető textíliákat!

Porszívózzunk gyakran, lehetőleg speciális szűrővel ellátott készüléket használjunk!

Vásároljunk szűrős levegőtisztítót!

Gőzzel tisztítsunk ki minden szőnyeget és kárpitozott bútort!

Porszívózás után töröljük át a szilárd felületeket és a bútorokat nedves ruhával!

Ne felejtsük el kicserélni a légkondicionáló szűrőjét!

Kasztráltassuk a macskát!

 

Mivel második gyermekemmel vagyok várandós és dúlnak bennem a fészekrakó hormonok jelenleg nem okoz különösebb fáradtságot az állandó porszívózás, mosás és takarítás. Ezek segítségével viszonylag jól kézben tudjuk tartani a Férjem allergiáját.

Azonban olvastam egy szóróanyagot amiben egy angol kutatók által kifejlesztett termékcsaládról írnak. ( Bár számomra mindig fura érzés amikor úgy kezdődik, hogy „az angol kutatók…”) Állítólag ezek segítenek az allergia okainak kezelésében… Vagyis nem kell bogyóval tömni a „beteget” elegendő a környezetet „ápolni”.

Első körben a cicusra alkalmazható cseppeket próbáljuk ki és mellé a levegőbe fújható sprayt.

Remélem beválik!

 

Első tapasztalatom, hogy a cicának nem árt (bár a törülközést utálja :D), a légtisztító pedig nagyon finom eucalyptus illatú ami pár perc alatt elillan. Pozitívum még, hogy a Párom tüsszögése szűnőben van és az ekcéma is visszahúzódott a „normális” szintre.

 

Bízom benne, hogy hasznos információkat tudtam adni Nektek a témában, ha hosszabb távon sikeres lesz a teszt arról is beszámolok majd!

 

 

Forrás: http://allergiaprevencio.hu/air-cleanse.html

Szólj hozzá

egészség macska életmód allergia otthon