2015. már 19.

Izom(Anyu) - Mozdulj meg kismama!

írta: bLina
Izom(Anyu) - Mozdulj meg kismama!

Kedves Olvasóm, bizony jó régen nem volt már bejegyzés. Sajnos egy pusztító, ovis vírust hozott haza az 5 évesünk, így majd 1,5 hétig küzdött a Család az „életben maradásért”.

Természetesen témák naponta születnek a fejemben, így most igyekszem mindent pótolni.

 Jöjjön is egy aktuális, amely egyre többet üti meg a fülemet erre-arra megfordulva, illetve olvasom naponta az okosabbnál okosabb cikkeket és véleményeket…

Sportoljon-e a várandós Nő?

Elítélendő, ha valaki igyekszik „formában” maradni annak ellenére, hogy a társadalom nagyja még mindig azt vallja, hogy: „Várandósan dőlj hátra, dobd fel a lábad és nyugodtan hízz a végtelenségig… Mert az jó a babának, meg amúgy is mit „divatolsz meg fitnessezel itt terhesen”?

 

Nem vagyok ugyan profi és az életem nem az edzőterem körül forog, de immáron 5 éve rendszeres tagja vagyok a helyi gym-nek és bizony van némi tapasztalat és rálátás a hátam mögött. Emellett Anyu is vagyok, aki jelenleg még várandós is és edzeni is járok, kitartóan. Szóval jöjjön most egy igazán bensőséges írás és vélemény, amely nem azt hivatott elérni, hogy mindenkinek megfeleljen hanem, hogy egy „másik” szemszöget is bemutasson.

 

Nézzük, meg elsőként mit mond a szakma? Mennyit mozogjon/mozoghat a kismama? És mit is javasolnak neki?

Az, hogy egy várandós kismama a 9 hónap során mennyi edzést bír el nagyrészt attól is függ, hogy mennyit sportolt a várandósság előtti időben. Ha sosem edzett, akkor ez nem a legjobb időpont elkezdeni a kemény súlyzós edzéseket illetve az aktív aerobik órákat. Nekik inkább ajánlott a napi 1 óra intenzív séta, az úszás, a kismamajóga vagy esetleg egy lazább, táncos óra ahol minden testrészt átmozgathatunk.

Aki azonban a terhességet megelőzően is rendszeresen edzett súlyokkal vagy részt vett aerob órákon, a terhesség hatodik- hetedik hónapjáig nyugodtan folytathatja azt.

Természetesen vannak bizonyos „szabályok” amelyeket érdemes betartani, hogy a baba és a mama is egészséges maradjon:

-          A szívritmusod sose lépje túl a 140-et! Lehetőleg folyamatosan mérd.

-          Ügyelj a testhőmérsékletedre! Ne lépje át a 38 fokot.

-          Iktass be gyakori pihenőt a gyakorlatok közé, akár 2 percet is pihenj mire újra bele vágsz és folytatod.

-          A terhesség második trimeszterétől, vagy a pocakod növekedésétől függően hagyd el a hanyatt fekve végzett gyakorlatokat. (Nem is fog jól esni…)

-          Természetesen igaz ez a hason fekve végzett gyakorlatokra is.

-          Igyekezz mélyen és ritmusosan lélegezni, ne tartsd vissza a lélegzeted edzés közben.

-          A hasizom edzését tanácsos kerülni ebben az időszakban. ( Azt jó lett volna már a várandósság előtt „felépíteni”.)

-          Kerüld el az olyan gyakorlatokat, amelyek során elveszítheted az egyensúlyodat, inkább dolgozz ülve vagy a teremben gépeken.

-          Ne feledd el, hogy a várandósság alatt nem az a  cél,hogy a teljesítményed és az izmaid tovább fejlődjenek.

-          És végül, még egy jó tanács! Csak egészséges terhesség során javasolt folytatni az edzést. Folyamatosan egyeztess az orvosoddal!

 

Nos, most hogy ismerjük, az előírásokat eldönthetjük, hogy számunkra mi a megfelelő mozgásforma (van-e olyan egyáltalán…) és hogyan szeretnénk azt végezni.

Én magam heti 2*40 perc aerob edzést végzek. Számomra a sokak által elítélt Rubint Réka tornái tökéletesen beváltak erre a célra. Alaposan átmozgat és minden testrészre hat. Nyugodtan lehet szidni a Hölgyet, de aki le tud nyomni 40 percet belőle elsőre az tegye fel a kezét! Nekem anno 1,5 hónap volt mire eljutottam oda, hogy 1kg-os súlyzóval a kezemben végig tudok csinálni egy DVD-t anélkül, hogy meg akarnék halni közben…

A heti 2 aerob edzés mellett heti 3 alkalommal megfordulok a teremben. Ez 1,5 óra edzést jelent alkalmanként, lehetőleg ebéd után 2 órával. Ekkor egy profi edző által összeállított súlyzós edzést végzek, amely 3 napra bontja szét a heti edzés mennyiségét és a testrészek terhelését. A súlyokat persze csökkenteni kellett, a teherbírás így a második trimeszter elején alacsonyabb a normál állapotomhoz képest.

Ezen kívül, amikor tehetjük a Férjemmel közösen is sportolunk. Ami nekünk bevált az a squash.

Az eredmény Hölgyeim önmagáért beszél! És most nem arra gondolok, hogy híztam vagy nem… El kell fogadni, hogy vannak a várandósságnak elkerülhetetlen velejárói. Például a természetes mértékű hízás is.

A cici nagyra nő esetleg megnyúlik, az idegi- lelki állapotod néha durvább, mint a labilis, a csípő és a medence kiszélesedik, a kötőszövetek lazulnak, és bizony a szervezeted spórolni és gyűjtögetni kezd. Hízni fogsz, ha tetszik, ha nem. Ha ugyan annyit ennél, mint a terhesség előtt- persze nem tudsz,mert egyszerűen megnő a szervezet tápanyagszükséglete- akkor is híznál valamennyit, mert a szervezeted raktároz. A vizesedésről nem is beszélve… Ez van. Óvva intenélek a fogyókúrától (hacsak nem vagy cukros és az orvos írja elő a diétát) a terhesség ideje alatt. Fogyókúra alatt azt értem, hogy direkt kevesebbet eszel a kelleténél. Azzal nincs baj, ha megválogatod az ételeidet, de a mennyiségen ne most akarj spórolni. Természetesen nem a nagy „zabálásra” buzdítalak, hiszen nem kell kettő helyett enned! - Nem győzöm mondogatni az idősebb rokonoknak. - De éheztetni semmiképp sem tanácsos a szervezeted várandósan.

A napi kalória bevitelnek az alábbiak szerint kell alakulnia:

-          első trimeszter: 2300-2600 kalória

-          második trimeszter: 2600-2900 kalória

-          harmadik trimeszter:2900-3400 kalória

Személyes véleményem és tapasztalatom alapján, ha oda szeretnél figyelni, akkor oda is tudsz anélkül, hogy veszélyeztetnéd a babád egészségét. Lehetsz csinos, sportos, kiegyensúlyozott kismama és nem kell félned az elítélő tekintetektől, amikor felveszed az edzős trikót és lemész a terembe. Ez a Te tudatos döntésed, odafigyelésed és felelősséged.

Ha így szeretnéd végig csinálni ezt a csodás 9 hónapot, akkor hajrá! Erős leszel, jókedvű, csinos és szülés után sokkal hamarabb regenerálódsz és nyered el a régi formád, mintha csak tespedtél volna a kanapén. Úgy is lehet csinálni. Van, aki azt választja és Mi, akik az ellenkezőjét csináljuk tiszteletben is tartjuk a döntésüket.

Mi pedig egy másik utat választunk, és azon járunk. Ez semmivel sem rosszabb, mint a másik és semmivel sem veszélyesebb. Összességében az orvosok sem fektetnek ágyba a szülésig, ha egészséges a terhesség. Ne félj megmozdulni és ne félj élvezni ezt a 9 hónapot.

 

 

Ne feledd el! A várandósság nem betegség, hanem állapot! ;)

Szólj hozzá

sport kismama egészség női várandósság