2015. feb 27.

Terhességi mumus, avagy - Helló Nő! Én vagyok a stria!

írta: bLina
Terhességi mumus, avagy - Helló Nő! Én vagyok a stria!

Mióta ismételten a várandós kismamák táborát erősítem, újra előjönnek az immáron 6 éve elfeledett aggodalmak és félelmek.

Az egyik ilyen a „Jajjjjj csak ne repedjek szanaszét!”.

Gondolom, nem vagyok ezzel egyedül. Sokan féltjük a bőrünket (is) a terhesség során. Kismamák ezrei szeretnék megőrizni testük legjobb formáját a 9 hónap alatt, amíg babájuk érkezésére várnak. No, és persze utána is. Pontosan ezért nézzük meg, hogy…

 

Mitől alakulhat ki a stria?

Mi az egyáltalán?

És mit tehetünk ellene?

 

Mi a fene az a stria?

A stria a feszülés irányára nézve merőleges, lila vagy vörös csíkok amelyek később, gyöngyház vagy fehér fényűvé fakulnak. A csíkok jellemzően túl nagy hízás és fogyás után jelentkeznek, éppen ezért gyakoriak a terhesség illetve a fokozott testépítés során.

 

Hogyan alakul ki?

Kialakulásuknak oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövetek nem tudnak olyan gyorsan reagálni a bőr növekedésére, mint bőrünk felső rétege. Így aztán megreped és elszakad. A kötőszöveti gyengeség a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás következménye is lehet. Sajnos azonban gyakoribb, hogy a genetika határozza meg és negatív irányba befolyásolja a folyamatot. Például, ha valakinek az édesanyja küzdött ezzel a problémával erősen valószínű, hogy nekünk is gondunk lesz vele.

 

De mit tehetek ellene?

Nos, rossz hírem van. Ha már kialakult, akkor eltüntetni nem tudjuk. Kezelhetjük, hogy „szebb” legyen, de már örökké társunk lesz, amíg élünk.

A megelőzés ez esetben is hasznosabb.

-          Mindenképp érdemes sportolnunk heti rendszerességgel.

-          Folyadékfogyasztás! Igen, Neked is 3 liter naponta!

-          Igyekezzünk a bőrünk mélyebb rétegeit hidratálni.

-          Terhesség során próbáljunk nem hirtelen hízni. (Jó tudom! Mondani könnyű…)

-          Hideg-meleg vizes váltófürdő használata.

 

És akkor jöjjön egy általam kitapasztalt „kence rendszer” a terhességi csíkok ellen:

Reggelente a problémás bőrfelületeket kakaó vagy shea vajjal masszírozom be. Finoman, alaposan amíg be nem szívódik. Én 100%-ban organikus vajat használok, egy kedves ismerősöm anyukája gyárt otthon natúr kozmetikumokat, tőle szerzem be.

Esténként – minden este! – fürdés után a még vizes,de már nem tocsogó bőrre pedig az alábbi olajos keveréket viszem fel.

Lenmagolaj + egy olyan A, C,E vitamint tartalmazó (eredetileg arcra szánt) olaj keveréke ami liposzóma alapú bevitelt biztosít, így a bőr legalsó rétegeibe jut el. Először a lenmagolajat öntöm a tenyerembe, majd a cseppentő segítségével bele cseppentek 4-5 cseppnyi vitaminos olajat. Ezt kenem fel és masszírozom be.

Mivel ezek a vitaminok a „bőr vitaminjai” elengedhetetlenek az egészséges, hidratált bőrhöz. Ezen felül, heti 3 alkalommal mozgásra „kényszerítem” magam. Nem mindig olyan egyszerű. Viszont sport közben jobban megy az ivás így rögtön két legyet ütünk egy csapásra! ;)

 

 

Hajrá Hölgyek! Le a striával!  :D

Szólj hozzá

egészség szépség stria várandós